The Union of Rabassaires and the Catalan winegrowers response to the twentieth-century wine sector crisis
DOI:
https://doi.org/10.3989/hispania.2020.007Keywords:
Union of Rabassaires, collective action, wine sector, winemaking cooperatives, Catalonia, twentieth centuryAbstract
During the first third of the twentieth century, the wine sector was plunged into serious crisis, as a result of structural overproduction on an international scale. This article focuses on the collective action of Catalan winegrowers in response to the crisis and, especially, the Union of Rabassaires, which, since its creation in 1922, was the main agricultural trade union organization in Catalonia and one of the most important in Spain. The article analyses the relations between the Union of Rabassaires and the Union of Winegrowers of Catalonia, an organization that sought to group all winegrowers together, highlighting their coincidences and divergences to combat the wine crisis. It also analyses the relations between the Union of Rabassaires and the winemaking cooperatives, which were expanding in Catalonia in the early nineteen twenties, and explains the reasons why their development was completely independent of Rabassaire unionism.
Downloads
References
Arnabat, Ramon, «Mobilització i revolta social: el Penedès durant els fets d'octubre de 1934», en Arnau Gonzàlez Vilalta, Manel López Esteve y Enric Ucelay-Da Cal (eds.), 6 d'octubre. La desfeta de la revolució catalanista de 1934, Barcelona, Editorial Base, 2014: 251-278.
Balcells, Albert, El problema agrari a Catalunya (1890-1936): la qüestió rabassaire, Barcelona, Nova Terra, 1968.
Bosch, Pere, La lluita per la terra. Solidaritats pageses i conflictivitat rural a la regió de Girona (1931-1936), Girona, Documenta Universitaria, 2015.
Camps i Arboix, Joaquim de, Història de la Llei de Contractes de Conreu, Barcelona, Rafael Dalmau, 1971.
Carmona, Juan y Simpson, James, «The "Rabassa Morta" in Catalan viticulture: the rise and decline of a long term sharecropping contract, 1670s-1920s», The Journal of Economic History, 59/2 (Cambridge, 1999a): 290-315. https://doi.org/10.1017/S0022050700022841 PMid:21991617
Carmona, Juan y Simpson, James, «A l'entorn de la qüestió agrària catalana: el contracte de rabassa morta i els canvis en la viticultura, 1890-1929», Recerques, 38 (Barcelona, 1999b): 105-124.
Caupert, Maurice, Essai su la C.G.V., ses origines, son organisation, son oeuvre, Montpellier, Imprimerie de 'L'Economiste Meridional', 1921.
Colomé, Josep, «L'ofensiva dels propietaris contra el contracte de rabassa morta», Recerques, 67 (Barcelona, 2013): 115-140.
Colomé, Josep, García, Ricard, Planas, Jordi y Valls-Junyent, Francesc, «Les cicles de l'économie viticole en Catalogne. L'évolution du prix du vin entre 1680 et 1935», Annales du Midi. Revue de la France Méridionale, 281 (Toulouse, 2013): 29-55. https://doi.org/10.3406/anami.2013.8458
Colomé, Josep, Planas, Jordi, Soler-Becerro, Raimon y Valls-Junyent, Francesc, «The Rabassaire Struggle: Long-term Analysis of a Social and Political Movement», International Review of Social History, 63/1 (Amsterdam, 2018): 1-27. https://doi.org/10.1017/S0020859017000633
Domènech, Jordi y Herreros, Francisco, «Land reform and conflict before the Civil War: landowner response to tenancy reform in 1930s Catalonia», Economic History Review, 71/4 (Londres, 2018): 1322-1348. https://doi.org/10.1111/ehr.12614
Fernández, Eva, «El fracaso del lobby viticultor en España frente al objetivo industrializador del Estado, 1920-1936», Historia Agraria, 45 (Murcia, 2008): 113-141.
Fernández, Eva y Simpson, James, «Product quality or market regulation? Explaining the slow growth of Europe's wine cooperatives, 1880-1980», Economic History Review, 70/1 (Londres, 2017): 122-142. https://doi.org/10.1111/ehr.12338
Fuguet, Joan y Mayayo, Andreu (eds.): El primer celler cooperatiu de Catalunya. Centenari de la Societat de Barberà de la Conca (1894-1994), Barcelona, Generalitat de Catalunya, 1994.
Garrido, Samuel, «Sharecropping was sometimes efficient: sharecropping with compensation for improvements in European viticulture», Economic History Review, 70/3 (Londres, 2017a): 977-1003. https://doi.org/10.1111/ehr.12386
Garrido, Samuel, «¿Desnaturalizados rabassers? La rabassa morta catalana antes de la filoxera», Ayer, 107 (Madrid, 2017b): 155-182.
Garrido, Samuel, «El fruto de la inseguridad. Vino, contrato óptimo y derechos de propiedad en Cataluña (1898-1935)», Revista de Historia Económica, 35/3 (Madrid, 2017c): 415-443. https://doi.org/10.1017/S0212610917000088
Garrido, Samuel, «Cooperatives, opportunism and quality product: Why the early Spanish cooperative wineries produced ordinary wine», Business History (Londres, 2019). https://doi.org/10.1080/00076791.2019.1685504
Gavaldà, Antoni, L'associacionisme agrari a Catalunya. (El model de la Societat Agrícola de Valls, 1888-1988), Valls, IEV, 1989, 2 vols.
Gavaldà, Antoni y Santesmases, Josep, Història econòmico-social de les cooperatives agrícoles de Nulles (1917-1992), Valls, IEV, 1993.
Gavignaud-Fontaine, Geneviève, «Les combats du Midi viticole ou le pragmatisme des gauches vigneronnes», en Caractères historiques du vignoble en Languedoc et Roussillon, Montpellier, Presses de l'université Paul-Valéry, 1997: 321-361.
Giralt, Emili, «El Conflicto 'Rabassaire' y la Cuestión Agraria en Cataluña hasta 1936», Revista de Trabajo, 3 (Madrid, 1964): 51-72.
Hansen, Edward C., «The State and Land Tenure Conflicts in Rural Catalonia», Anthropological Quarterly, 42/3 (Washington D.C., 1969): 214-243. https://doi.org/10.2307/3317040
Lachiver, Marcel, Vins, vignes et vignerons. Histoire du vignoble français, París, Fayard, 1988.
López Esteve, Manel, Els fets del 6 d'octubre de 1934, Barcelona, Editorial Base, 2013.
López Estudillo, Antonio, «Federalismo, campesinado y métodos de restablecer el control político en la Restauración», en Conxita Mir (ed.), Actituds polítiques i control social a la Catalunya de la Restauració (1875-1923), Lleida, Virgili & Pagès, 1989: 191-207.
Mayayo, Andreu, «El naixement del moviment coooperatiu a la Conca de Barberà», Estudis d'Història Agrària, 5 (Barcelona, 1985): 133-155.
Mayayo, Andreu, «El cooperativisme agrari: un moviment dual», en Conxita Mir (ed.), Actituds polítiques i control social a la Catalunya de la Restauració (1875-1923), Lleida, Virgili & Pagès, 1989: 209-232.
Mayayo, Andreu, De pagesos a ciutadans. Cent anys de sindicalisme i cooperativisme agraris a Catalunya, 1893-1994, Catarroja/Barcelona, Afers, 1995.
Moreno, Belén, «La rabassa morta, sus actores y la defensa del carácter enfitéutico, 1740-1850», Historia Agraria, 78 (Murcia, 2019): 7-36. https://doi.org/10.26882/histagrar.078e01m
Muñiz, Lorenzo, La Acción Social Agraria en España. Memoria Estadística de las Entidades Agrícolas y Pecuarias en 1º de Diciembre de 1924, Madrid, Ministerio de Fomento, Dirección General de Agricultura y Montes/Establecimiento Tipográfico Nieto y Compañía, 1924.
Pan-Montojo, Juan, La bodega del mundo. La vid y el vino en España (1800-1936), Madrid, Alianza Editorial, 1994.
Pan-Montojo, Juan, «Las vitiviniculturas europeas: de la primera a la segunda globalización», Mundo Agrario [en línea], 9/18 (Buenos Aires, 2009).
Pinilla, Vicente y Ayuda, María-Isabel, «The political economy of the wine trade : Spanish exports and the international market, 1890-1935», European Review of Economic History, 6 (Oxford, 2002): 51-85. https://doi.org/10.1017/S1361491602000035
Planas, Jordi, Els propietaris i l'associacionisme agrari a Catalunya (1890-1936), Girona, Documenta Universitaria, 2006.
Planas, Jordi, Viticultura i cooperativisme. La comarca d'Igualada, 1890-1939, Barcelona, PAM, 2013.
Planas, Jordi, «Els inicis del cooperativisme vitivinícola a Catalunya», en Josep Colomé, Jordi Planas y Francesc Valls-Junyent (eds.), Vinyes, vins i cooperativisme vitivinícola a Catalunya, Barcelona, PAM, 2015: 369-401.
Planas, Jordi, «The emergence of winemaking cooperatives in Catalonia», Business History, 58/2 (Londres, 2016): 264-282. https://doi.org/10.1080/00076791.2015.1082546
Planas, Jordi, «State intervention in wine markets in the early twentieth century: Why was it so different in France and Spain?», Revista de Historia Económica, 35/2 (Madrid, 2017): 175-206. https://doi.org/10.1017/S0212610916000148
Planas, Jordi, «La Unión de Rabassaires y el cooperativismo», Ayer (Madrid, en prensa).
Planas, Jordi y Vallès, Josep M., «L'Espluga de Francolí, model del cooperativisme vitivinícola català», en Josep Colomé, Jordi Planas y Francesc Valls-Junyent (eds.), Vinyes, vins i cooperativisme vitivinícola a Catalunya, Barcelona, PAM, 2015: 437-471.
Planas, Jordi y Valls-Junyent, Francesc, «¿Por qué fracasaban las cooperativas agrícolas? Una respuesta a partir del análisis de un núcleo de la Cataluña rabassaire», Investigaciones de Historia Económica, 7/2 (Madrid, 2011): 310-321. https://doi.org/10.1016/j.ihe.2010.09.002
Pomés, Jordi, «La Unió de Rabassaires», en Borja de Riquer (ed.), Història, Política, Societat i Cultura dels Països Catalans, Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 1999, vol. 9: 167-169.
Pomés, Jordi, La Unió de Rabassaires. Lluís Companys i el republicanisme, el cooperativisme i el sindicalisme pagès a la Catalunya dels anys vint, Barcelona, PAM, 2000.
Pomés, Jordi, «La Unió de Rabassaires i la insurrecció d'Octubre», en Arnau Gonzàlez Vilalta, Manel López Esteve y Enric Ucelay-Da Cal (eds.), 6 d'octubre. La desfeta de la revolució catalanista de 1934, Barcelona, Editorial Base, 2014: 335-350.
Puig, Nònit, Què és la Unió de Rabassaires, Barcelona, Nagsa, 1935.
Pujol, Josep, «La crisis de sobreproducción en el sector vitivinícola catalán, 1892-1935», en Ramon Garrabou, Carlos Barciela y José Ignacio Jiménez Blanco (eds.), Historia Agraria de la España Contemporánea, Barcelona, Crítica, 1986, vol. 3: 317-346.
Ribas, Montserrat, La Unión de Sindicatos Agrícolas de Cataluña (U.S.A.), tesis de licenciatura, Universitat de Barcelona, 1974.
Roche-Agussol, Maurice, Le rôle économique des associations agricoles. Une expérience de syndicalisme agricole (La C.G.V.), Montpellier, Imprimerie Roumégous et Déhan, 1924.
Santesmases, Josep, El cooperativisme agrari a Vila-rodona (1893-1939). Un exemple d'estructuració econòmica, social i política en la Catalunya vitivinícola, Vila-rodona, Centre d'Estudis del Gaià, 1996.
Saumell, Antoni, Crisi vinícola, renovació tecnológica i cooperativisme: el Sindicat Agrícola del Vendrell i els cellers cooperatius del Penedès del primer terç del segle XX, tesis doctoral, Universitat Pompeu Fabra, 1998.
Saumell, Antoni, Viticultura i associacionisme a Catalunya. Els cellers cooperatius del Penedès (1900-1936), Tarragona, Diputació de Tarragona, 2002.
Saumell, Antoni, «El cooperativisme vitivinícola al Penedès durant el segle XX», en Josep Colomé (coord.), De l'aiguardent al cava. El procés d'especialització vitivinícola a les comarques del Penedès-Garraf, Vilafranca del Penedès, El 3 de Vuit/Nadal Editor, 2003: 279-298.
Simpson, James, «Cooperation and Cooperatives in Southern European Wine Production», Advances in Agricultural Economic History, 1 (Londres, 2000): 95-126. https://doi.org/10.1016/S1569-4933(00)01031-9
Simpson, James, Creating Wine. The Emergence of a World Industry, 1840-1914, Princeton, Princeton University Press, 2011. https://doi.org/10.23943/princeton/9780691136035.001.0001
Soler-Becerro, Raimon, Viticultura, desigualtat i conflicte agrari. La lluita per la terra a la Catalunya vitícola, 1900-1936, Tarragona, Publicacions URV/VINSEUM, 2019. https://doi.org/10.17345/9788484247357
Soler-Becerro, Raimon, «El cooperativisme rabassaire al Penedès durant el primer terç del segle XX», Estudis d'Història Agrària (Barcelona, en prensa).
Troyano, Joan, «100 anys d'associacionisme agrari a Sant Cugat del Vallès (1896-1996)», Gausac, 9 (Sant Cugat del Vallès, 1996): 79-100.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
© CSIC. Manuscripts published in both the print and online versions of this journal are the property of the Consejo Superior de Investigaciones Científicas, and quoting this source is a requirement for any partial or full reproduction.
All contents of this electronic edition, except where otherwise noted, are distributed under a Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0) licence. You may read the basic information and the legal text of the licence. The indication of the CC BY 4.0 licence must be expressly stated in this way when necessary.
Self-archiving in repositories, personal webpages or similar, of any version other than the final version of the work produced by the publisher, is not allowed.